'Mooie lente voor Nederlandse moslims'

Voormalig CDA-premier Ruud Lubbers, van 1982 tot 1994 leidde hij de 'BV Nederland', vindt dat  het voorjaar van 2008 ''goed voor de Nederlandse moslims'' was. Dat zegt Lubbers dit weekend in een interview met het Nederlands Dagblad. ''De gematigde en volwassen reacties van Nederlandse moslims op de film Fitna van PVV-leider Geert Wilders, heeft bijgedragen aan een betere omgang tussen verschillende bevolkingsgroepen'',  aldus de voormalig Hoge Commissaris van de Vluchtelingen.

Hij noemt het ''heel bijzonder'' dat Nederlandse moslimgemeenschappen ons land  in het buitenland verdedigden, door zich uit te spreken tegen economische boycots of geweld. Ook de regering krijgt alle lof toegezwaaid door de ex-minister-president: ''De grote ophef vooraf was nodig om onrust te voorkomen. De regering heeft met moslims in Nederland uitgebreid gepraat en tegelijkertijd in het buitenland duidelijk gemaakt dat zij niet achter de film staat.''

Vorig jaar uitte Lubbers nog kritiek op huidig premier en partijgenoot Jan Peter Balkenende. Lubbers vond dat die zich duidelijker moest uitspreken over migranten - ''Hij zou moeten zeggen: Moslims zijn de moeite waard'' - een ruimhartiger vluchtelingenbeleid én openzetting van de grenzen voor kennismigranten moest bepleiten.

Lubbers stelt nu vast dat het asielbeleid is verbeterd, maar hij maakt zich wel zorgen over de groeiende aanhang van de PVV van Geert Wilders en Trots op Nederland (TON) van Rita Verdonk.

Vorig jaar al zei hij dat Nederland moest 'onverdonken'.