Groningse studenten winnen Batavierenrace

De 36ste editie van de jaarlijkse Batavierenrace is opnieuw gewonnen door het team van de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool uit Groningen. De studenten hebben in estafette 182 kilometer gelopen tussen Nijmegen en Enschede. Uiteindelijk kwam de laatste loper van het Groningse team zojuist over de finish op het terein van de Universiteit Twente in Enschede in een tijd van 10 uur, 43 minuten en 44 seconden.

Vorig jaar wonnen de studenten uit Groningen ook al. Toen deden ze 11 uur, 5 minuten en 24 seconden over het parcours. Het team krijgt de bronzen Batavier voor de eerste plaats in de Universiteitscompetitie.

Het team van de Wageningen Universiteit werd tweede met een tijd van 10 uur, 56 minuten en 43 seconden. De derde plek is voorde Universiteit en Hogeschool van Utrecht. Het team kwam in 10 uur, 59 minuten en 32 seconden over de streep.

Bij de losse teams won het team Aeolus uit Enschede het Algemeen Klassement in 11 uur, 1 minuut en 25 seconden. De laatste loper, Caimin Stevens, kwam zojuist over de finish. Het team Suicide Bunnies & Friends werd tweede en als derde werd het team Appeltaart uit Breda.

Aangezien er echter nog enkele dagen protest kan worden aangetekend, zijn de eindstanden officieus. De Batavierenrace is 's werelds grootste estafetteloop en bestaat uit 25 etappes met een totale lengte van 182 kilometer. De race dankt zijn naam aan de route die in de beginjaren werd gevolgd: Van Nijmegen naar Rotterdam, zoals ook de Batavieren dat in 50 voor Christus deden. Sinds 1974 lopen de teams echter van het Universitaire Sportcentrum Nijmegen via Duitsland en de Achterhoek naar de campus van de Universiteit Twente.

Dit jaar verschenen 318 teams aan de start. Per team lopen er 25 studenten. Dat zou dus in totaal 7950 lopers zijn, maar het is de vraag of dat aantal daadwerkelijk gehaald is. Als dat wel zo is, gaat het om een wereldrecord. Maar naar verwachting zijn er teveel mensen afgehaakt om het record van vorig jaar (7841 deelnemers) te verbreken.