Jongens bekennen 100 vernielingen in Schagen

Drie jongens van 13 en 14 jaar zijn opgepakt voor meer dan honderd gevallen van vandalisme in Schagen. Het drietal teisterde de Noord-Hollandse gemeente al twee jaar met vernielingen aan vooral schoolgebouwen, meldt de politie zaterdag. De schade zou in de tonnen lopen.

De drie knapen liepen zondag tegen de lamp toen getuigen hen op heterdaad betrapten bij het vernielen van een rollator en een speelhuisje. Op het bureau bekenden de jongens uit Schagen en Almere direct al zeventien andere gevallen van vandalisme. Na verder verhoor gaf een van de twee 14-jarige Schagenaren toe verantwoordelijk te zijn voor ruim honderd vernielingen. Hij zou die hebben gepleegd met de twee overige verdachten, maar ook met anderen.

Het minderjarige trio heeft volgens de politie onder meer ruiten ingegooid, branden gesticht en lichtkoepels op daken vernield. Ook hebben de drie knapen enkele gevallen van het aanbrengen van graffiti bekend. Uit de verhoren blijkt volgens de politie dat ze meerdere malen per week op 'slooptocht' gingen.