Werkstraf geëist tegen Blind in drankzaak

Officier van justitie M. Hollander heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam een werkstraf van 180 uur geëist tegen oud-Ajaxtrainer Danny Blind. Ook vorderde de officier een rijontzegging van zestien maanden, waarvan tien voorwaardelijk.

Blind veroorzaakte in december 2006 nabij de Amsterdam ArenA een verkeersongeval, terwijl hij met drank op achter het stuur zat. Een vrouw raakte daardoor gewond.

Een blaastest wees uit dat Blind meer dan driemaal de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had. Ook heeft hij de snelheidslimiet van 50 kilometer per uur overschreden. Hoe hard hij precies heeft gereden, is niet vastgesteld, maar volgens officier Hollander moet dat tussen de 67 en 92 kilometer per uur zijn geweest.

In haar strafeis hield de officier rekening met het feit dat Blind geen 'first offender' is: hij betaalde eerder een transactie wegens rijden onder invloed en is ook eerder betrapt op te hard rijden. Bij het ongeval op 6 december 2006 heeft Blind ''zeer onvoorzichtig en onoplettend'' gereden, aldus de officier.

De auto die Blind toen aanreed, stond met pech stil langs de kant van de weg. De 48-jarige bestuurster raakte bekneld, de brandweer moest haar uit haar benarde positie ontzetten. Zij had een whiplash. Het 1-jarige kleinkind van de vrouw kwam er af met een bloedneus.

Tijdens het proces vrijdag bleek uit een brief van het slachtoffer dat Blind zich na het ongeluk alleszins om de vrouw heeft bekommerd. Hij belt haar geregeld en bezoekt haar elke maand. De vrouw schreef dat haar dit zeer heeft geholpen bij de verwerking van het trauma. Zij noemde Blinds bezorgdheid en interesse ''oprecht''.'