Molukse herdenking in Assen verstoord

Een groep Molukse jongeren heeft de officiële herdenking van de onafhankelijkheid van de Republiek der Zuid-Molukken (Republik Maluku Selatan, RMS) vanmiddag in Assen verstoord. Enkele tientallen Molukse jongeren ontrolden spandoeken en schreeuwden leuzen tegen de Molukse regering in ballingschap.

De jongeren ontrolden tijdens de toespraak van de Molukse president in ballingschap een spandoek met daarop de tekst 'Free Papua'. De jongeren zijn door de ordediensten met harde hand uit de zaal verwijderd. De herdenking ging hierna verder.

Update: 18.08 uur
Ongeveer 25 Molukse jongeren zijn later, nadat de ordedienst ze hardhandig de zaal uit had gezet,  in het centrum van Assen aangehouden omdat ze vernielingen aanrichtten en omstanders mishandelden. 

Volgens de politie liepen de jongeren  richting het centrum van Assen. Onderweg werden vernielingen aangericht en mensen geschopt en geslagen. De aangehouden Molukse jongeren moesten mee naar het politiebureau voor verhoor. Een woordvoerder van de Molukse gemeenschap zei het geweld te betreuren en blij te zijn dat de politie snel optrad.