Marcouch wil verbod op fatwa's

PvdA-stadsdeelvoorzitter van het Amsterdamse Slotervaart Ahmed Marcouch vindt dat er in het Nederlandse wetboek een verbod moet komen op het uitvaardigen van fatwa's. Dat zei Marcouch gisteren in het tv-programma Pauw en Witteman.

Bij P&W ging Marcouch in discussie met de omstreden salafistische imam Fawaz Jneid  van de al even omstreden As Soennah-moskee uit Den Haag.

Fawaz noemde Marcouch vorige week  ''een schijnpoliticus en een hypocriet, die vissend naar de stemmen van moslims leugens van ongelovigen vergoelijkt.''  Volgens Marcouch had Fawaz daarbij een fatwa over hem uitgesproken. De imam ontkende dat gisteren.

Het debat, dat wat werd bemoeilijk door de gebrekkige kennis der Nederlandse taal van Fawaz (het gesprek werd ondertiteld), bracht de twee niet verder. De imam beschuldigde de PvdA-politicus ervan de kant van de Nederlanders te kiezen, terwijl hij  juist een schakel zou moet zijn tussen moslims en de Nederlandse overheid om het moslims makkelijker te maken hun geloof te belijden.  Volgens Fawaz komt Marcouch bijvoorbeeld wel op voor de rechten van minderheden als homo's, maar niet voor de rechten van traditioneel geklede moslimjongeren met een baard die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt of moslima's met een hoofddoek.  Bovendien zou Marcouch moslims afbrengen van het juiste geloof.

Marcouch noemde de imam radicaal, onfatsoenlijk en een man die altijd grote woorden gebruikt.

In de uitzending van P&W werd ook nog de haatpreek getoond die Fawaz een paar maanden voor de moord op Theo van Gogh uitsprak over Van Gogh en Ayaan Hirshi Ali. De eerste wenste hij een ziekte toe die niet te genzen zou zijn, en Hirsi Ali mocht kanker in haar hersenen en tong krijgen.

Marcouch ligt overigens al langer onder vuur bij een deel zijn Marokkaanse achterban.  Op het forum van Marokko.nl bijvoorbeeld wordt Marcouch vandaag naar aanleiding van de uitzending in niet mis te verstane bewoordingen  alsvolgt omschreven: 'neppe hond, verkaasd,  Kouffar, een varken dat geboycot moet worden, een mounafiqien, een bloedhond die over de rug van de moslims wil klimmen in de politiek.' Enzovoorts.

Terugkijken kan hier