Tientallen verdachten in Fries drugsonderzoek

Een grootschalig onderzoek naar drugsdealers- en gebruikers in de Friese Wouden heeft ertoe geleid dat justitie negentig verdachten in het vizier heeft. Zeventien verdachten zijn de afgelopen maanden aangehouden voor het dealen van harddrugs, voornamelijk cocaïne, of medeplichtigheid aan handel. De overige verdachten worden door het Openbaar Ministerie gezien als gebruikers.

Van in totaal zeven hoofdverdachten, tussen de 21 en 39 jaar, zitten er zes nog vast. Ze komen uit Kollumerzwaag, Zwaagwesteinde, Burgum, Hurdegaryp en Noardburgum. Ze zijn van begin februari tot halverwege deze maand opgepakt. Een van hen, een 31-jarige man uit Burgum, zou al tien jaar in drugs handelen.

Tegen tien andere verdachten is proces-verbaal opgemaakt voor medeplichtigheid aan de handel. Zij zitten niet in voorarrest. De overige tientallen worden verdacht van het bezit van harddrugs. Onder hen zijn minderjarigen, laat het OM vrijdag weten. Justitie moet nog een besluit nemen over eventuele vervolging. De verdachten mogen thuis afwachten of het zover komt.

Alarmsignalen van bewoners van de Friese Wouden, een streek in het oosten van de provincie, waren voor het Friese politiekorps begin dit jaar reden een onderzoek te starten. Er zou op grote schaal harddrugs en in het bijzonder cocaïne worden gebruikt, door onder anderen jonge scholieren.