'Kamer voor verbod op nertsenfokkerijen'

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een verbod op het fokken van nertsen voor de productie van bont. Het houden van nertsen dient 'geen enkel redelijk doel', zegt PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens donderdag in actualiteitenrubriek Netwerk. De Kamer is er nog niet uit of de fokkers moeten worden gecompenseerd.

"Als het houden van dieren niet voor de primaire levensbehoefte van mensen is, moet je je afvragen of je deze dieren mag houden", vraagt Waalkens zich af tijdens de uitzending. SP, D66, GroenLinks en de PVV sluiten zich bij de kritiek van de PvdA aan.

De nertsenfokkers zijn boos over het voorgenomen verbod. De Nederlandse Federatie voor Pelsdierhouders noemt het plan een poging om goedkoop politiek te scoren, zegt voorzitter Wim Verhagen. Volgens hem is een verbod niet beter voor de dieren omdat de productie zich naar China zal verplaatsen. "En daar hebben de fokkers geen oog voor dierenwelzijn", zegt Verhagen in Netwerk.

Milieuorganisatie Bont voor Dieren is blij met de aankondiging. Directrice Claudia Linssen hoopt dat er van het verbod een olievlekwerking zal uitgaan. In Engeland en Oostenrijk is het fokken van nertsen al verboden.