KNVB wijzigt opzet play-offs

De opzet van de play-offs voor volgend seizoen wordt gewijzigd. Dat heeft het KNVB-bestuur donderdag besloten. Belangrijkste wijziging is dat de nummer twee van de Eredivisie zich voortaan direct plaatst voor de voorronde van de Champions League.

De strijd om dat ticket tussen de nummers twee tot en met vijf komt daarmee te vervallen. De ploegen op de plaatsen drie en vier plaatsen zich rechtstreeks voor de Uefa Cup. De nummers vijf tot en met acht spelen play-offs om een Uefa Cup-plaats. De kampioen plaatst zich rechtstreeks voor de Champions League.

De gewijzigde opzet geldt in eerste instantie voor een jaar, waarna een evaluatie plaatsvindt. De play-offs om promotie/degradatie blijven ongewijzigd.

Met de gewijzigde opzet komt de bond tegemoet aan de wens die de achttien Eredivisieclubs eind vorige maand hadden uitgesproken. De Eredivisie CV stemde toen in met een andere opzet, vooral omdat de meeste clubs vonden dat de stand op de ranglijst aan het eind van het seizoen bepalend moet zijn wie Europa in gaat. Ook de zwaarte van de extra wedstrijden was reden om een verkleinde opzet van de play-offs voor te stellen. Daarnaast verwachten de clubs dat deze nieuwe opzet het opstarten van een eigen televisiekanaal van de Eredivisie ten goede zal komen.

De strijd om het laatste Uefa Cup-ticket wordt via een best-of-three gespeeld. De nummer vijf neemt het in de play-offs op tegen de nummer acht en de nummer zes tegen de nummer zeven. De hoogst geklasseerde club na 34 competitieduels heeft het thuisvoordeel en speelt eerst een uitwedstrijd. De winnaars spelen vervolgens tegen elkaar om een plaats in de Uefa Cup.

De voetbalbond was niet erg blij met de wijziging, maar ging toch akkoord. "We hebben de clubs een aantal mogelijke modellen voorgelegd, waarin de kwaliteit van de competitie gewaarborgd zou blijven. Zij hebben uiteindelijk verzocht om een aangepaste variant van de play-offs in te voeren", zegt een woordvoerder van de bond. "De KNVB had een voorkeur voor continuering van de huidige play-offs. Wij vonden veranderingen eigenlijk niet nodig."

De KNVB maakte ook bekend dat de structuur van het bekertoernooi niet wordt veranderd. De suggestie van de Eredivisie CV om vanaf de achtste finale een thuis- en uitwedstrijd te spelen wees de bond af.