Nederlanders massaal naar Lourdes

Nederlanders grijpen de meivakantie komende week massaal aan voor een bedevaart naar Lourdes. Zo heeft het bisdom Groningen-Leeuwarden maar liefst drie vliegtuigen, drie bussen en een trein gecharterd om ruim 1200 landgenoten naar de heilige Franse plaats te verschepen.

Dat meldde hoofdaalmoezenier Peter Wellen van het bisdom Groningen-Leeuwarden donderdag.

Lourdes is een heilige plaats omdat Maria 150 jaar geleden aan de 14-jarige Bernadette Soubirous zou zijn verschenen. De moeder van Christus zou zich tussen 11 februari en 16 juli 1858 achttien keer aan Bernadette hebben geopenbaard. Dat 150-jarige jubileum trekt dit jaar duizenden extra bezoekers naar Lourdes.

Verschillende bisdommen in Nederland wilden onder leiding van de Vereniging Nationale Bedevaarten (VNB) in Den Bosch in het najaar collectief naar Lourdes afreizen. De herfstvakanties in het zuiden en noorden vallen echter niet tegelijk. Daarom heeft het bisdom in Noord-Nederland een eigen reis georganiseerd. De reis van een aantal bisdommen uit de rest van Nederland in het najaar gaat wel gewoon door.

Vrijdag vertrekken uit Hoogezand, Sneek en Leeuwarden drie bussen. Zaterdag vertrekt een speciale trein uit Groningen die tot Lourdes alleen in Den Bosch en Maastricht stopt. En zondag kiezen vanaf Groningen Airport Eelde drie chartervliegtuigen met pelgrims het luchtruim. In een van die vliegtuigen zit aartsbisschop Wim Eijk van Utrecht. Op zondagavond zal Eijk voorgaan in een openingsviering bij de bekende grot in Lourdes.

De bedevaart van de Nederlanders eindigt vrijdag 2 mei.