Ono wil 'Imagine' niet in christelijke film

Yoko Ono is naar de rechter gestapt omdat het nummer 'Imagine', van haar overleden echtgenoot John Lennon, is te horen in een film waarin de evolutietheorie wordt tegengesproken. De makers van 'Expelled: no intelligence allowed' hebben een fragment van de klassieker zonder toestemming gebruikt.

Door een fragment uit het nummer in de film te verwerken, wekken de makers volgens Ono de suggestie dat de beheerders van de nalatenschap van Lennon achter de inhoud staan. Op weblogs zou Ono er al van beschuldigd zijn uit winstbejag haar principes te hebben verraden.

'Expelled: no intelligence allowed' is een pleidooi voor de theorie van intelligent design, die wordt gepresenteerd als wetenschappelijke onderbouwing van het christelijke scheppingsverhaal. De makers, het bedrijf Premise Media, zeggen geen toestemming te hebben gevraagd omdat ze slechts een heel klein stukje van het nummer hebben gebruikt. Ze beroepen zich op de vrijheid van meningsuiting.

Volgens Ono vroegen de makers geen toestemming omdat ze wisten dat ze die niet zouden krijgen, of omdat ze niet voor de rechten wilden betalen. Ze wil dat de rechter de verspreiding van de film verbiedt en eist een schadevergoeding. Ono is mede namens Lennons zoons Julian en Sean naar de rechter gestapt.