'Verbied jongeren om 's nachts auto te rijden'

Jongeren die nog maar net hun rijbewijs hebben gehaald, mogen 's nachts niet meer autorijden. Ook zouden ze de eerste tijd geen leeftijdsgenoten in hun auto mogen meenemen. Dat staat in een advies van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) waarover het Nederlands Dagblad donderdag bericht.

Volgens onderzoeker Divera Twisk van de SWOV zou het jaarlijks veertig dodelijke slachtoffers in het verkeer schelen als deze maatregel zou worden ingevoerd. In Nederland vallen ieder jaar tientallen doden als gevolg van roekeloos rijgedrag van jonge bestuurders die net hun rijbewijs hebben gehaald.

Twisk pleit voor een 'getrapt rijbewijs' waarbij jonge bestuurders door de jaren heen steeds meer rijbevoegdheden krijgen. "Het tast natuurlijk de mobiliteit van jonge bestuurders aan maar het heeft wel een groot effect. Veel groter dan de maatregelen die nu worden genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Die hebben namelijk nauwelijks effect op jonge bestuurders", zegt Twisk in het ND.

Verkeerspsychologen en Veilig Verkeer Nederland reageren positief op het voorstel maar de politiek reageert afwachtend. Regeringspartij PvdA ziet niets in het voorstel. "Het is niet de bedoeling om direct nieuwe wetten te maken. Het is ook een beetje de aard van het beestje: het is een risicovolle periode waarin jongeren zich stoer willen gedragen", zegt Kamerlid Lia Roefs. Ook CDA-Kamerlid Sander de Rouwe reageert in het ND niet enthousiast.

De SWOV presenteert de bevindingen van het onderzoek donderdag op een congres over verkeersveiligheid in Rotterdam. Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) is hierbij aanwezig.