SuperSmoker in mei naar de rechter

De directie van SuperSmoker sleept minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) voor de rechter. Het bedrijf wil de schade die het lijdt door een reclameverbod en de negatieve publiciteit rond de elektronische sigaret verhalen op de minister. Het kort geding dient 15 mei in Den Haag, meldt advocaat van SuperSmoker Jan-Hein Kuijpers woensdag.

De elektronische sigaret wordt aangeboden als alternatief voor het normale roken. De producent beweert dat de sigaret, die geen teer bevat, gezonder is dan een normale sigaret. Volgens het ministerie van Volksgezondheid moet dat nog worden onderzocht. Tot dat moment mag er geen reclame voor het product worden gemaakt. Bij overtreding van dit verbod kan een boete volgen van maximaal 150 duizend euro.

E-Smoking, concurrent van SuperSmoker, vocht het reclameverbod in januari tevergeefs aan. De rechter in Den Haag achtte het verbod redelijk totdat de Europese Commissie of het Europese Hof van Justitie heeft bepaald of de sigaret een geneesmiddel is of niet. De minister maande Europa eind maart tot spoed in de kwestie, maar een maand later is er nog geen uitsluitsel.