CDA maant Vogelaar tot harder werken

Minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) moet harder aan het werk om haar plannen voor de veertig 'aandachtswijken' waar te maken. Dat heeft CDA-Kamerlid Bas Jan van Bochove woensdag betoogd tijdens een debat met Vogelaar over de voortgang van haar wijkenaanpak.

"De minister moet er een schepje bovenop doen", zei het Kamerlid van de grootste coalitiepartij. Vogelaar moet er met name voor zorgen dat gemeentebesturen en woningcorporaties beter gaan meewerken. Nu klagen veel bewoners dat Vogelaar hen van alles heeft beloofd maar dwarsbomen gemeenten en corporaties de uitvoering van de plannen.

De oppositie uitte ook veel kritiek op de aanpak van Vogelaar. "Van een paradepaardje van het kabinet is de aanpak van de veertig wijken verworden tot een hoofdpijndossier", constateerde SGP-Kamerlid Kees van der Staaij.

Vogelaar is inmiddels bijna een jaar bezig met haar wijkenaanpak, maar die wil maar niet van de grond komen. Wethouders en gemeentecorporaties willen lang niet overal meewerken, onder meer omdat zij vinden dat Vogelaar zelf te weinig geld bijdraagt.

Vogelaars partijgenoot Staf Depla betoogde dat bewoners meer bij het opknappen van hun wijken moeten worden betrokken. De twintig miljoen euro die Vogelaar voor 'bewonersparticipatie' heeft uitgetrokken, mag niet bij gemeenten terechtkomen, zei Depla.

Vogelaar reageert later woensdag op de kritiek.