OV-chipkaart kost half miljard meer

De OV-chipkaart heeft de overheid tot dusver een miljard euro gekost. Dat is twee keer zo veel als eerder geraamd, schrijft staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Tineke Huizinga (ChristenUnie) in een brief aan de Tweede Kamer. Uit de brief blijkt dat in het aanvankelijk gerekende bedrag de investeringen voor de elektronische toegangspoortjes, die de overheid sinds 2001 een half miljard euro hebben gekost, niet waren meegerekend.

Huizinga spreekt woensdag wederom met de Tweede Kamer over de voortgang van de invoering van de OV chipkaart, waarmee mensen met één toegangsbewijs in heel Nederland gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Het is een lastig dossier voor de staatssecretaris.

Door problemen met de beveiliging van de chip op de elektronische kaart wordt de invoering steeds uitgesteld. De bedoeling was dat dat op 1 januari 2009 zou gebeuren. Vorige week stelde Huizinga dat die datum waarschijnlijk niet wordt gehaald. Dat leverde haar vorige week een motie van wantrouwen op van de oppositiepartijen. Huizinga overleefde dat zware middel door de steun van de coalitiepartijen in de Kamer.