Geen hoger beroep terroristen Groot-Brittannië

Vier islamitische extremisten die veroordeeld waren tot levenslang hebben vandaag in een Britse rechtbank geen toestemming gekregen om in hoger beroep te gaan.

Ibrahim Muktar Said, Ramzi Mohammed, Yassin Hassan Omar en Hussain Osman wilden ingaan tegen de veroordeling van poging tot moord, berichtte de BBC.

De vier mannen kregen hun straffen van ieder minimaal veertig jaar door de mislukte aanslagen van 21 juli 2005 op het openbaar vervoer van Londen. Ze probeerden in een bus en bij ondergrondse treinen op het metrostation Oval bommen te laten ontploffen, maar de bommen gingen niet af. ''Het waren genadeloze en extreme misdaden. Dus zijn de veroordelingen ook zwaar en extreem'', aldus een van de rechters.

De mislukte aanslagen van 21 juli volgden op de terreuracties van 7 juli 2005. Daarbij vielen in een bus en drie ondergrondse treinen 56 doden. Zevenhonderd mensen raakten gewond.

De vier mannen hielden vol dat het niet de bedoeling was dat de bommen zouden ontploffen. Hun actie zou slechts een poging zijn om de rol van Groot-Brittannië in de oorlog van Irak onder de aandacht te brengen. De rechter repte echter van ''gerechtvaardigde veroordelingen''.