Batavierenrace gaat voor wereldrecord

Als het aan de organisatie ligt, doen er dit jaar weer een recordaantal studenten mee aan de Batavierenrace. Deze estafetteloop over 182 kilometer wordt jaarlijks gehouden en start aanstaande vrijdag- op zaterdagnacht weer. "We staan in het Guinness Book of Records omdat we vorig jaar bijna 7900 deelnemers hadden. En dat willen we dit jaar graag verbeteren", zei Leon van Ginneken van de Batavierenrace gisteravond in FOK!radio. Maar of het wereldrecord daadwerkelijk gehaald wordt is nog de vraag. "Er kunnen dit jaar maximaal 330 teams meedoen. In totaal gaat dat om ongeveer 8200 lopers. Als we dat halen hebben we een record. Maar helaas zijn er drie teams afgevallen, dus het gaat er om spannen." In een team gaan 25 man.

De race is alleen voor studenten. "Het staat open voor alle studenten die aan een HBO of universiteit studeren." Maar vooral uit Nijmegen en Enschede komen de meeste studenten. Ook Groningen en Wageningen doet mee. "Maar we hopen natuurlijk dat het Westen ook meer mee gaat doen." Dat er veel studenten uit Nijmegen en Enschede meedoen is niet zo gek. De tocht loopt ook tussen die twee steden. Sinds 1974 lopen de studenten vanaf het Universitair Sportcentrum Nijmegen, via Duitsland en de rustieke Achterhoek naar de campus van de Universiteit Twente. Op enkele wijzigingen na is de route vanaf 1974 vrijwel gelijk gebleven. Sommige studenten lopen acht kilometer, anderen vier.

Dit jaar is het evenement ook voor het eerst via de radio te volgen. "Vanaf aanstaande vrijdag 22:00 uur start een uitzending die te volgen is via mobiele telefoons die een internetverbinding hebben. Er zijn speciale streams die goed te ontvangen zijn op de telefoon, zodat toeschouwers en deelnemers de race kunnen volgen. De uitzending duurt tot zaterdag 18:00 uur." Langs de route staan verslaggevers en iedereen kan verzoekplaten aanvragen.