Turkije zoekt toenadering tot Armenië

Turkije wil de verhoudingen met de nieuwe Armeense regering normaliseren, heeft de Turkse minster van buitenlandse zaken Ali Babacan maandag gezegd. Turkije en Armenië onderhouden momenteel geen diplomatieke banden, maar Babacan heeft zijn Armeense collega een brief gestuurd om daar verandering in te brengen.

Armenië zegt dat Turken in de nadagen van het Ottomaanse Rijk genocide hebben gepleegd door mogelijk 1,5 miljoen Armenen te hebben vermoord. Turkije zegt dat de doden vielen in een tijd van binnenlands conflict, en dat het dodental overdreven is. Verder sloot Turkije in 1993 de grens met Armenië, toen dat land in oorlog verwikkeld was met Azerbeidzjan, een bondgenoot van Ankara. Armenië raakte daardoor in isolement.

"We hebben zeker problemen, waarvan sommige wel honderd jaar oud", zei Babacan. "Maar de enige manier om die problemen op te lossen is de dialoog aan te gaan. Onze deuren staan in deze nieuwe periode open voor dialoog."

Na de Armeense verkiezingen in februari is de voormalige premier Serge Sarkisian deze maand ingezworen als derde president sinds het ineenstorten van de Sovjet-Unie. Aanhangers van de oppositie protesteerden na Sarkisians verkiezingsoverwinning dagenlang in de hoofdstad Jerevan. De demonstraties mondden uit in gevechten met de politie en waren aanleiding voor het uitroepen van de noodtoestand, die vorige maand na twintig dagen weer werd ingetrokken.