Ex-VVD-senator aangehouden in fraudezaak

Oud-VVD senator Cees van den Oosten uit Maarssen is vorige week woensdag van zijn bed gelicht door de Fiod/ECD op verdenking van valsheid in geschrifte, witwassen en corruptie. Bij een huiszoeking is zijn administratie in beslag genomen. Hij werd twee dagen later na verhoor weer vrijgelaten.

Volgens de Volkskrant is Van den Oosten met zijn bedrijf Vestendael mogelijk betrokken bij ambtelijke en niet-ambtelijke corruptie. De zaak draait om een nieuwbouwproject in de wijk Op Buuren in Maarssen waar steekpenningen zouden zijn betaald.

Ook de gevallen voormalige VVD-leider van de Provinciale Staten in Utrecht Sjoerd Swane zou met de zaak te maken hebben. Hij zou ''geld hebben aangepakt voor gunsten''. Tegen Swane loopt al langer een onderzoek.

De 64-jarige liberaal Van den Oosten verliet vorig jaar de Eerste Kamer waar hij vanaf 2003 in zat namens de VVD.  Hij is nu onder meer voorzitter van de stichting Vastgoedcert, het kwaliteitsregister van makelaars en taxateurs.

Van den Oosten zegt dat hij slechts is ondervraagd, en dat hem verder niets te vrezen valt. De landelijke VVD betreurt de aanhouding van de ex-senator die sinds 1971 lid is van de partij.