Relatiebemiddeling voor gevangenen

Omdat ook gevangenen behoefte hebben aan relaties, is de belangenvereniging voor gedetineerden Bonjo een relatiebemiddelingsbureau gestart. Gevangenen en tbs’ers die behoefte hebben aan een partner kunnen persoonlijke gegevens per post opsturen naar Bonjo. Reacties op hun profiel worden daarna weer doorgestuurd naar de gevangenis of tbs-kliniek.

Volgens Nico Epskamp van Bonjo is het logisch om een datingservice voor gevangenen te hebben. “Relaties gaan vaak uit als mensen opgesloten zitten.” Hij vermeldt daarbij dat het moeilijk is om een nieuwe partner te vinden wanneer iemand gevangen zit, terwijl een relatie de kans om op het rechte pad te blijven vergroot.

Gedetineerden die geïnteresseerd zijn in het daten via Bonjo worden gevraagd naar hun interesses, hoe lang ze nog moeten zitten en wat ze zoeken in een relatie. De namen van de gedetineerden worden niet bekend gemaakt vanwege de privacy. In plaats van hun namen zullen initialen gebruikt worden.

Omdat veel gedetineerden geen toegang hebben tot internet, plaatsen ze vaak contactadvertenties in tijdschriften. Omdat veel post afkomstig bleek van gedetineerden besloot onder andere het blad Mijn Geheim de contactrubriek te schrappen. Eén van de lezeressen verklaarde dat haar date een te grote interesse had in haar 12-jarige dochtertje.

Volgens Epskamp is het de eigen verantwoordelijkheid van de personen die reageren. “Ze weten dat ze te maken krijgen met een veroordeelde,” aldus Epskamp. “Je moet wel alert zijn, maar dat geldt altijd als je met een vreemde gaat daten. En sommigen vrouwen vinden het juist leuk iets te beginnen met een veroordeelde crimineel,” voegde hij daaraan toe.

Dominee Donner vind het heel verbijsterend. Hij maakte mee dat een gedetineerde die veel vrouwen iets had aangedaan wel dertig brieven kreeg na een contactadvertentie. Een psychologe vertelde hem daarop dat die vrouwen het waarschijnlijk prettig vinden om die sterke positie in een relatie te hebben. “Zij bepalen wanneer ze op bezoek gaan en ze kunnen voor zo’n man zorgen. Ook spanning kan een reden zijn,” aldus Donner.