Schijnheilige moet postzegels veilen

Een 53-jarige Brit heeft bijna twintig jaar lang laten zien wat schijnheiligheid betekent. Boekhouder Derek Klein vervulde in die tijd zijn christelijke plicht door zich kosteloos op te werpen als penningmeester van twee kerken. In werkelijkheid wist de 'vrome' man al die tijd bijna een ton in euro's achterover te drukken. Het leeuwendeel van het geld werd vergokt, het restant werd in Kleins postzegelverzameling gestoken. Deze collectie groeide uit tot een flinke verzameling, want Klein staat aan de andere kant van de Noordzee bekend als een ware topfilatelist.

De rechter veroordeelde Klein in september tot zestien maanden cel. Verder legde de rechtbank Klein een straf op die hem nog veel dieper weet te raken. De boekhouder moet namelijk zijn postzegelverzameling verkopen, om de opbrengst te geven aan zijn slachtoffers.

De hele verzameling zal worden aangeboden op veilingsite eBay. Vreemd is dat Klein zelf de veiling van de zegels mag regelen. De rechter wilde dan ook aanvankelijk dat de hele collectie in een keer zou worden verkocht. Aangezien dit slechts dertigduizend euro zou hebben opgeleverd, overtuigde Klein de rechter ervan dat de verzameling vier keer zoveel zou opbrengen als de postzegels stuk voor stuk zouden worden verkocht. Hierdoor zou de eens zo vrome boekhouder alles kunnen terugbetalen.

Klein heeft van de rechter vijf maanden de tijd gekregen om zijn geliefde postzegels aan de man te brengen. Hij heeft echter een flinke stok achter de deur. Mocht het hem namelijk niet lukken om genoeg geld bijeen te krijgen of drukt hij alsnog een deel achterover, dan wacht hem opnieuw de gevangenis.