Protest tegen Frankrijk in China

Honderden betogers hebben vandaag in verscheidene steden in China geprotesteerd tegen Frankrijk. Dit uit woede over de recente ongeregeldheden rond de estafetteloop met de olympische vlam in Parijs.

In Wuhan, in het midden van het land, protesteerden driehonderd mensen voor een winkel van de Franse supermarktketen Carrefour. Ze probeerden klanten ervan te weerhouden naar binnen te gaan en riepen op Franse producten te boycotten. Ook voor winkels van Carrefour in de steden Hefei en Kunming waren acties.

Frankrijk heeft de gewelddadigheden vorige maand in Tibet, waar de Chinese politie betogingen uiteensloeg, veroordeeld. De kwestie was voor de Franse president Nicolas Sarkozy aanleiding te overwegen niet naar Peking te gaan voor de opening van de Olympische Spelen in augustus. Ook dat zette in China kwaad bloed. Sarkozy heeft overigens nog geen besluit genomen.

In Peking werd zaterdag eveneens gedemonstreerd. Een konvooi auto's reed door de diplomatenwijk. Ze voerden spandoeken mee waarop in verschillende talen stond dat Tibet bij China hoort. In China zijn demonstraties verboden, behalve als het steunbetuigingen zijn aan de regering.

Sinds de onlusten in Tibet is het gebied in de Himalaya gesloten voor buitenlandse toeristen. De Chinese media berichtten zaterdag dat de buitenlanders "spoedig" weer welkom zijn, maar noemden geen datum.