Bond pleit voor verdubbeling militairen Uruzgan

Het aantal militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan moet verdubbelen om bermbommen beter op te sporen. Dat zegt Wim van den Burg, voorzitter van de militaire vakbond AFMP, zaterdag in De Telegraaf. Bij een aanslag met een bermbom werden vrijdag de 22-jarige soldaat Mark Schouwink en de 23-jarige luitenant Dennis van Uhm gedood. De gesneuvelde luitenant is de zoon van de donderdag aangetreden Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm. Twee andere militairen raakten zwaargewond.

Volgens Van den Burg tonen de recente aanrijdingen met bermbommen dat 'er te weinig manschappen zijn om het hele gebied goed te controleren'. "Je moet informatie van de lokale bevolking krijgen, maar ook zelf genoeg mensen ter plekke hebben om daders te kunnen betrappen."

De AFMP-voorzitter stelt dat Nederland die 1600 extra manschappen niet helemaal zelf kan leveren en dat er ook steun moet komen van andere Navo-lidstaten. "Als die uitblijft, moeten we bezien of de prijs die wij met al die verloren mensenlevens betalen, nog opweegt tegen de doelstelling van de missie."