Boter krijgt impuls op Schijf van Vijf

Nederlanders moeten meer boter eten. Dat vindt het Voedingscentrum, dat de aanbeveling voor het gebruik van margarine, halvarine, bereidingsvetten en oliën heeft verhoogd. Het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën (MVO) raadt de bevolking aan om elke boterham met boter te besmeren. De voedingsvetten uit de Schijf van Vijf bevatten essentiële vetzuren en de vitamines A, D en E.

Voorheen was de dagelijkse aanbeveling twintig gram voor vrouwen en 35 gram voor mannen. Die aanbevelingen gaan nu beide met vijftien gram omhoog. Dat is volgens het MVO vijf gram per besmeerde boterham en vijftien gram voor elke warme maaltijd.

De door de overheid gefinancierde Stichting Voedingscentrum Nederland geeft advies over voeding en 'vertaalt' daarvoor onder meer resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar begrijpelijke taal. De bekende Schijf van Vijf wordt ook door het Voedingscentrum samengesteld.