Opnieuw leden jeugdbende Diamantbuurt opgepakt

De politie heeft gisteren in Amsterdam opnieuw twee jongens aangehouden die tot een criminele jeugdbende zouden behoren. De verdachten zijn 15 en 18 jaar oud. De afgelopen weken hield de politie al achttien andere vermeende leden van de groep aan, aldus een woordvoerder.

De bende zou vooral vanuit de Diamantbuurt in het stadsdeel Oud-Zuid hebben geopereerd. De leden hebben zich volgens de politie beziggehouden met georganiseerde drugshandel en overvallen. Ook zouden ze op een muur op het Smaragdplein een dodenlijst met namen van politieagenten hebben geschreven.

De jongens zijn in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Vier van hen zitten nog vast. De anderen zijn op vrije voeten, maar gelden wel nog als verdachten. De politie hield de afgelopen weken overigens ook tien personen aan die drugs van de bende zouden hebben gekocht.

Een van de vermeende leden van de groep, Omar el H.,  heeft overigens aangifte van smaad en laster gedaan tegen een politiecommissaris. Die zei in de media dat de man wel eens tot ''de nieuwe Willem Holleeder'' zou kunnen uitgroeien. De rechtbank veroordeelde deze verdachte in 2005 overigens wegens betrokkenheid bij de dood van drugsverslaagde Anja Joos. Zij werd door een groep jongeren doodgeschopt.