Geen wijn op tafel bij Pauw en Witteman

In de uitzending van Pauw en Witteman van gisteravond stonden anders dan normaal geen alcoholische dranken op tafel. Dit omdat de zoon van de omstreden Tilburgse imam Ahmed Salam dat niet wilde hebben.

Pauw en Witteman besloten dit uit respect voor Suhayb. Moslims mogen volgens de Koran geen alcohol drinken en zien dit dan ook als onrein. Als er geen rekening zou worden gehouden met de wensen van Suhayb wilde hij niet in de uitzending verschijnen.

Tijdens een eerdere uitzending waar de imam en zijn zoon te gast waren was dit ook het geval. Suhayb sprak tijdens die uitzending namens zijn vader omdat zijn vader de Nederlandse taal niet voldoende beheerst. Hij vertelde dat zijn vader het verwijderen van alcoholische dranken hoort bij het respect dat een geloof toekomt in de multiculturele samenleving. Schrijver Auke kok, die ook aanwezig was bij die uitzending reageerde daar geagiteerd op: "Wij dringen jullie geen wijn op, jullie dringen ons de wijn af." Echter brak Paul Witteman het gesprek af en begon met het volgende onderwerp.

De zoon van de imam was in de uitzending om te reageren op het uitkomen van het boek 'Salaam! Het ware gezicht van orthodoxe moslims in Nederland'. In het boek staan uitspraken van de imam waarin hij van menig is dat het verbranden van de bijbel respectvol is.

Imam Salam is geen onbekende, in 2004 weigerde hij toenmalig minister Rita Verdonk een hand te geven tijdens een bijeenkomst met 50 imams over de vrijheid van meningsuiting. Ook ontkende de imam te hebben gezegd dat moslims geen belasting zouden moeten betalen om de Nederlandse staat schade toe te brengen.