Journalist te 'emotioneel' bij Wilders als onderwerp

Tegen politiek verslaggever Rutger van Santen zijn disciplinaire maatregelen genomen door zijn werkgever, de Wereldomroep.  Van Santen is een vooraanstaand journalist (voorzitter van de Parlementaire Persvereniging en werkzaam voor tal van publieke omroepen). Maar volgens de Wereldomroep is hij ''te emotioneel betrokken'' bij een bepaald onderwerp, Geert Wilders geheten.

Directe aanleiding is een interview dat hij voerde voor tv-zender Het Gesprek met GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. Daarin hakte Van Santen vijf minuten in op 'racist' Wilders die de neus van Pinokkio zou hebben. Beelden daarvan staan op Dumpert.nl.

Van Santen was al eens eerder gewaarschuwd door zijn werkgever. Vorig jaar schreef de politiek verslaggever een column in het blad van perscentrum Nieuwspoort, waarin hij zei ''altijd tegen Geert Wilders te zijn'', en waarin hij de PVV omschreef als een ''boevenbende'' die bestaat uit ''racisten'' wier gedachtengoed ''daadwerkelijk bestreden moet worden''.

De Wereldomroep noemt het optreden van Van Santen schadelijk voor de zender en haalt hem daarom terug naar Hilversum. Daar zal in drie maanden tijd middels gesprekken de klok weer gelijk moeten worden gezet. De laatste tijd was er overigens vanuit de kring van parlementair journalisten ook al kritiek geuit op Van Santens doen en laten aangaande Wilders.

Rutger van Santen was in een grijs verleden politiek actief voor de PSP (opgegaan in GroenLinks) en  medewerker van het Palestina Komitee.