Wethouder Waalwijk weg om racismerapport

Wethouder Elly Baggerman (Jongerenwerk en Allochtonenbeleid) van de gemeente Waalwijk heeft woensdag besloten haar functie neer te leggen. Aanleiding is het vorige week verschenen rapport over het Liberiaanse gezin dat vorig jaar werd weggepest uit Waspik. De wethouder van de kleinste collegepartij Groenlinksaf stopt omdat ze geen vertrouwen meer krijgt van coalitiepartner CDA, liet ze woensdagavond in een verklaring weten.

Een interventieteam van het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum concludeerde vorige week dat de instanties in Waalwijk er niet in waren geslaagd het Liberiaanse gezin te beschermen tegen de treiterijen en racisme van een groepje hangjeugd. Ook de daders werden niet op hun gedrag aangesproken.

Burgemeester Nol Kleijngeld verontschuldigde zich voor het broddelwerk dat de gemeente had geleverd maar consequenties voor het gemeentebestuur hoefde dat niet te hebben, zei hij minder dan een week geleden. Dinsdag nog nam het college de aanbevelingen van Forum over en kondigde een reeks maatregelen tegen racisme aan.

Baggerman lijkt het slachtoffer van de gevoelige kwestie. Ze had haar bijdrage willen leveren maar zonder de noodzakelijke steun van de coalitiepartijen is het onmogelijk om als goed wethouder te kunnen blijven functioneren, aldus de verklaring.