Meerdere acteurs gepolst voor tbs-grap Jensen

Aan de publiciteitsstunt voor het boek over ex-tbs'er Richard B. ging heel wat planning vooraf. Behalve acteur Leon van Waas, die dinsdagavond Robert Jensen voor de gek hield, werden meerdere andere acteurs benaderd voor de rol. Presentator Marco Verhagen was een van de kandidaten om zich uit te geven voor de veroordeelde tbs'er.

Uiteindelijk bleek Verhagen, die ook werkt als radionieuwslezer voor Novum Nieuws, geen geschikte kandidaat. "We wilden eerst Marco hebben om de klus te klaren. Maar na een gesprek werd duidelijk dat dit niet kon, omdat hij de mensen van Jensen kende", legt een woordvoerder van uitgeverij Ribem uit. Daarom vreesde de uitgeverij dat Verhagen al snel ontmaskerd zou worden.

De uitgeverij besloot Verhagen met een smoesje af te zeggen. "We hebben toen Marco doen geloven dat het om een optreden bij De Wereld Draait Door ging, zodat hij niet uit de school zou klappen tegenover de redactie van Jensen." De uitgever schakelde uiteindelijk het Almelose bedrijf Huur een Acteur in, dat met Van Waas op de proppen kwam.

Robert Jensen meende dinsdagavond in zijn RTL-talkshow ex-tbs'er Richard B. te gast te hebben, die een boek over hem kwam promoten. Pas een dag later kwam de redactie erachter dat een acteur zich voor B. had uitgegeven. De uitgeverij had besloten een stand-in naar de uitzending te sturen omdat de redactie B. zelf niet onherkenbaar in beeld wilde brengen. "Robert wist echt van niets. We dachten echt dat we Richard B. in de uitzending hadden. We gingen ervan uit met een serieuze en betrouwbare uitgeverij te maken te hebben", liet een woordvoerder van de talkshow eerder weten. In de uitzending van woensdagavond komt Jensen terug op de kwestie.