Zwagerman over Wilders als Hitler

Schrijver Joost Zwagerman zal vanmiddag bij de uitreiking van de Gouden Ganzeveer een toespraak wijden aan Wilders onder de noemer: 'Hitler in de polder'. De schrijver wil daarmee het fenomeen op de kaart zetten dat de afgelopen 15 jaar van het integratiedebat steeds weer mensen zijn weg gezet in de hoek van het racisme en het nazisme en vergeleken zijn met Hitler, Goebbels en Goering. Dat waren Frits Bolkestein, Paul Scheffer, Pim Fortuyn, Hirsi Ali en dan nu Wilders.

Zwagerman kwam op het idee om zijn toespraak hieraan te wijden na een uitzending van Rondom 10.  Daarin was een moslimvrouw van Surinaamse afkomst te zien die zei dat Wilders voor haar maar met één persoon was te vergelijken: Nazi-leider Adolf Hitler. Dezelfde haatzaaierij, het afzetten tegen een bevolkingsgroep, dezelfde manier om aan de macht te komen: democratisch.

Zwagerman keek er van op dat niemand die vergelijking raar vond.  ''Ik vraag me af, waarom doen Nederlanders dat? Wat drijft hen? Wat is toch het trauma dat ons ingeeft om deze nazikopstukken van stal te halen wat a: de feitelijke holocaust bezoedelt, b: ook het actuele debat totaal lam legt en c: de nieuwe Nederlander met een moslimachtergrond gevangen zet in deze discussie. Daar moeten we vanaf."

De schrijver zegt vanmiddag een poging te zullen doen te duiden ''waar wij deze obsessie met de tweede wereldoorlog vandaan hebben''. Zwagerman krijgt vandaag de Ganzeveer voor zijn spraakmakende en veelzijdige werk als schrijver/essayist/columnist en zijn bloemlezingen van de Nederlandse en Vlaamse literatuur.  (Zie de bron voor een audio-interview met Zwagerman).