Dollar op recordlaagte

De dollar heeft weer een nieuw dieptepunt aangetikt. Voor een euro kreeg je eerder vandaag bijna 1,60 dollar. Gisteren was dat nog ruim 1,57 dollar. De Amerikaanse munt staat onder grote druk door de afzwakkende economie in de VS. Om een recessie te voorkomen, heeft het stelsel van Amerikaanse centrale banken eerder de rente flink verlaagd.

Het laag staan van de dollar heeft voor Europeanen voor- en nadelen. Op vakantie gaan naar de VS is nu ineens een stuk goedkoper . Maar de olieprijs loopt steeds verder op door de zwakkere munt. Die maakt olie voor kopers met andere valuta goedkoper, wat olieproducenten ertoe brengt de prijzen te verhogen om de zwakke dollar te compenseren. De olieprijs bereikte zojuist ook een recordhoogte van ruim 114 dollar per vat (159 liter) bij de termijnhandel in New York.

Omdat de munt zo laag staat, is de Amerikaanse economie ook niet meer de grootste van de wereld. Vorige maand werd bekend dat het gebied waar met de Euro wordt betaald (Eurozone) nu de grootste economie is.

In de eerste drie maanden van dit jaar was de daling van de dollar het grootste sinds 2004. Er was een terugval van 7,6 procent. Ten opzichte van de Japanse yen was de terugval zelfs de grootste voor het afgelopen decennium. De dollar werd 10,9 procent goedkoper tegenover de yen. Deutsche Bank, de grootste valutahandelaar, houdt rekening met een stijging van de euro dit kwartaal tot 1,60 dollar.