'Rijk trok 2,6 miljard uit voor externe diensten'

De rijksoverheid heeft in 2006 ruim 2,6 miljard euro uitgegeven aan extern advies en personeel. Dat schrijft het AD woensdag op basis van een vertrouwelijk rapport in handen van de krant.

Het rijk gaf in 2006 onder meer achthonderd miljoen euro uit aan ict-diensten en -advies. Voor beleidsondersteunend onderzoek en beleidsadvies werd bijna vierhonderd miljoen euro uitgegeven. Zo'n 650 miljoen euro werd besteed aan uitzendkrachten, schrijft de krant.

Het Regiebureau Inkoop Rijksoverheid heeft volgens het AD voor het eerst uitgerekend voor welk bedrag het rijk aan advies en personeel van buiten heeft ingekocht. Directeur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken Rob Kuipers geeft toe dat de uitgaven niet onder controle zijn. "Het kabinet komt daarom op korte termijn met een brief aan de Tweede Kamer met voorstellen om de externe inhuur te beheersen."

De SP reageert geschrokken. "Een belachelijk hoog bedrag", zegt Kamerlid Ronald van Raak. VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg eist duidelijkheid van minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA). "Dit is een fors bedrag. Ik wil weten wat zij precies doen."

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen noemt het een 'bloody shame' dat de vorige ministers van Binnenlandse Zaken deze kosten niet in de hand konden houden. "Ik ben blij dat de uitgaven nu eindelijk eens goed in kaart zijn gebracht en ga er vanuit dat dit bedrag omlaag gaat."