Berlijn: dienstplicht weer invoeren

Dick Berlijn, vertrekkend commandant der strijdkrachten, ziet er wel wat in om de militaire dienstplicht opnieuw in te voeren. Het moet dan wel een eerlijk systeem zijn, zei hij tegen het ANP.

Volgens hem had de oude dienstplicht veel nadelen. Defensie heeft sinds de afschaffing van de opkomstplicht voor 18-jongens in 1996 moeite om het aantal militairen op peil te houden. Met een nieuwe dienstplicht kunnen jongeren makkelijker worden bereikt.

Belangrijker nog dan een mogelijke aanwas voor Defensie vindt Berlijn de positieve uitwerking op jongeren van een dienstplicht of een andere sociale plicht. "Als jongeren ergens in investeren, dan krijgt de maatschappij direct meer waarde voor hen."

Het gaat Berlijn er ook niet om om discipline bij te brengen. "Discipline is maar een betrekkelijk belang. Wij zijn in onze maatschappij zo verwend. Het is niet verkeerd als jonge mensen zich daar bewust van zijn." Hij wijst in dit verband op de militairen die naar Afghanistan uitgezonden zijn. "Zij realiseren zich dat een boel zaken in Nederland, zoals een bestuur of de politie, helemaal niet vanzelfsprekend zijn."

Op dit moment zijn er 6000 vacatures bij Defensie. Toch is er volgens Berlijn geen paniek. Volgens hem heeft Defensie vaker een tekort aan personeel, maar hebben maatregelen dat steeds gecorrigeerd. De Tweede Kamer debatteert vandaag over het personeelsbeleid bij Defensie.

Submitter:  Bron: rtl nieuws