Operatie zonder littekens mogelijk

De Sunday Times heeft gisteren bekend gemaakt dat in verschillende landen gebruik gemaakt wordt van een nieuwe operatietechniek die geen littekens achter zou laten. De organen die weggenomen moeten worden, worden door een robot via de mond en keel van de patiënt verwijderd. Voor deze revolutionaire manier van opereren is grote belangstelling getoond door het Londense ministerie van gezondheid.

Deze techniek, die transluminale endoscopie wordt genoemd, is reeds toegepast in Amerika, Frankrijk en India. Professor Lord Darzi is de techniek momenteel aan het testen in Engeland. Darzi, die het Londense Imperial College leidt, gebruikt voor deze testen door robots gestuurde instrumenten. Deze worden via een gaatje in de maagwand in het lichaam gebracht.

Hierna worden de aangetaste organen, veelal de blinde darm of de galblaas, weggesneden en door de keel uit het lichaam van de patiënt verwijderd. Hierna wordt het gaatje in de maagwand gehecht waardoor er geen uitwendig litteken te zien is. Het enige waar de patiënt last van zou kunnen hebben is een droge keel en/of een droge smaak in de mond aangezien een aangetast orgaan het lichaam via onnatuurlijke manier verlaten heeft.

Volgens Lord Darzi is het op deze manier ook mogelijk om bijvoorbeeld kankergezwellen te verwijderen zonder dat er littekens achterblijven.