Kamer wil uitleg vliegkosten Oranjes

De Tweede Kamer wil opheldering over de kosten van de vliegreizen van het Koninklijk Huis, zo meldde RTL Nieuws zaterdag. Volgens onderzoek van RTL liggen de totale vliegkosten van de Oranjes veel hoger dan aan de Tweede Kamer is gemeld.

PvdA, PVV, SP en D66 willen dat premier Balkenende dinsdag per brief openheid van zaken geeft.

Leden van het Koninklijk Huis kunnen gebruik maken van het regeringsvliegtuig en van ingehuurde vliegtuigen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat betaalt de kosten en legt daarover eens per jaar verantwoording af aan de Kamer, in het jaarverslag.

In 2004 en 2005 gaf het ministerie aan dat de kosten respectievelijk 205.000 en 275.000 euro bedroegen. In werkelijkheid lagen zij boven de 1 miljoen euro, aldus RTL. Vorig jaar gaf minister Camiel Eurlings (Verkeer) bij het jaarverslag over 2006 aan dat er "abusievelijk verkeerde informatie was gegeven". Alleen de kosten van de inhuur van vliegtuigen zijn gemeld. Niet die van het regeringsvliegtuig.

Volgens RTL, dat beschikt over een conceptjaarverslag over 2007, dreigt Eurlings opnieuw onvolledige informatie te verstrekken, Terwijl de kosten al jaren boven de miljoen euro liggen, geeft hij in het conceptverslag aan dat de vliegreizen van de Oranjes in 2007 585.000 bedroegen. In een reactie gaf de bewindsman toe dat dit hoger behoort te zijn, namelijk 672.000 euro.