GroenLinks: Ov-chipkaart moet uit roulatie

GroenLinks vindt dat de nieuwste kraak van de ov-chipkaart het failliet van deze kaart betekent. De partij wil dat staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) de kaart zo snel mogelijk uit de roulatie neemt.

Dat heeft GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak vanmiddag laten weten. ''Nu de ov-chipkaart helemaal gekraakt is, worden misbruik op grote schaal en reizen op andermans kosten relatief eenvoudig'', stelt Duyvendak. Wat hem betreft moet het de komende jaren mogelijk blijven om te reizen met de strippenkaart en het treinkaartje. De ov-chipkaart is onvoldoende veilig en betrouwbaar en daarmee geen volwaardig alternatief, aldus de GroenLinkser.

De Kamer debatteert op 23 april met Huizinga over de kwestie. Zij laat nu nog in Londen een tegenonderzoek verrichten naar de kaart. GroenLinks vindt dat de speelruimte van Huizenga na de nieuwste onthullingen zeer beperkt is en dat ze niet anders kan doen dan de introductie van deze ov-chipkaart te stoppen.

CDA
Het CDA vreest dat de ov-chipkaart pas later kan worden ingevoerd dan 1 januari 2009, wat tot nu toe de planning is. Tweede Kamerlid Jan Mastwijk zei vandaag dat hij de bevindingen van Nijmeegse onderzoekers dat de chip nog sneller is te kraken, ''niet best'' vindt.

Mastwijk wil de resultaten van een contra-expertise in Londen afwachten. Als die dezelfde zijn, denkt hij dat er een andere chip moet komen. Hij wijst erop dat Londen dan zelf ook in de rats zal zitten, omdat die stad dezelfde chip gebruikt en ''zonder problemen.''

Hij is tegen stopzetting van de proef in de regio Rotterdam. ''Dat is te kort door de bocht. Laten we niet in paniek raken en eerst het onderzoek afwachten.''

ChristenUnie
De ChristenUnie wil de strippenkaart nog houden als blijkt dat de ov-chipkaart echt zo snel te kraken is als Nijmeegse onderzoekers beweren. Dat zei CU-fractievoorzitter Arie Slob vanochtend op radio I.

Slob vindt dat staatssecretaris Huizinga er verstandig aan heeft gedaan een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de betrouwbaarheid van de ov-chipkaart. Ook de nieuwe bevindingen van onderzoekers van de Radboud Universiteit worden hierin meegenomen.

Als hun conclusies kloppen, is dat vervelend, maar het is belangrijk de werkelijkheid onder ogen te zien, aldus Slob. Zijn partijgenote Huizinga heeft de verantwoordelijkheid te besluiten of de huidige vervoersbewijzen worden vervangen door de ov-chipkaart. Het is aan de bedrijven om te besluiten of zij verder willen gaan met de ontwikkeling van de chipkaart.

Rover
''In de eeuwigdurende strijd tussen de beschermers en de krakers van de ov-chipkaart hebben de krakers weer een punt gescoord.'' Dat zegt een woordvoerder van reizigersvereniging Rover in reactie op de nieuwste kraak van de ov-chipkaart.

De veiligheid van de kaart blijft zorgwekkend, aldus Rover.