Frans leger onderschept vluchtende piraten

Na de vrijlating van dertig bemanningsleden van een Frans zeilschip voor de Oost-Afrikaanse kust hebben Franse legerhelikopters de vluchtende gijzelnemers achtervolgd. Zes van hen, Somalische piraten die het schip een week geleden enterden, gaven zich volgens de Franse legerleider Jean-Louis Georgelin 'zonder veel problemen' over. Ze worden vastgehouden op een Frans marineschip en zullen worden overgedragen aan de Franse gerechtelijke autoriteiten, zei de generaal.

De Franse president Nicolas Sarkozy maakte eerder vrijdag bekend dat de gijzelaars waren vrijgekomen en bedankte het leger voor zijn inzet. Georgelin zei dat Frankrijk geen losgeld heeft betaald, maar liet doorschemeren dat de reder van het schip wel in de buidel heeft getast. Een deel daarvan zou op het schip zijn teruggevonden. De autoriteiten in de autonome Somalische regio Puntland hadden de betaling van losgeld afgeraden, om de piraten niet aan te moedigen.

Maandag zei het ministerie van buitenlandse zaken in Parijs dat een elite-eenheid van commando's naar het gebied was gestuurd om de onderhandelingen met de kapers een extra impuls te geven.

Het zeilschip, een luxe driemaster van 88 meter met de naam Le Ponant, werd vrijdag door een tiental piraten overmeesterd toen het zonder passagiers van de Seychellen terugvoer naar de Middellandse Zee. Onder de dertig bemanningsleden bevonden zich 22 Fransen en zes Filipijnen. Het Filipijnse ministerie van buitenlandse zaken zei uit Franse bron te hebben vernomen dat niet alleen de bemanning ongedeerd was, maar dat ook het schip ongeschonden was overgedragen.

In 2007 hebben piraten voor de kust van Somalië meer dan twintig schepen gekaapt. Buitenlandse marineschepen patrouilleren voor de kust om de scheepvaart te beveiligen. De regering van Denemarken betaalde vorig jaar losgeld om de bemanning van een vrachtschip na twee maanden vrij te kopen.