Weer vluchten American Airlines geschrapt

Wegens controles aan MD-80's schrapt American Airlines, de grootste luchtvaartmaatschappij van Amerika, vandaag nog eens 570 vluchten, dit is ongeveer een kwart van de vluchten van vandaag. In totaal zijn deze week al meer dan drieduizend vluchten geschrapt.

Omdat uit eerdere inspecties gebleken was dat de bedrading in de wielen van een aantal vliegtuigen niet op orde was, voert American Airlines extra controles uit aan haar toestellen. De mogelijke mankementen aan de bedrading kunnen leiden tot kortsluiting en brand. Door deze technische controles die uitgevoerd moeten worden aan vliegtuigen van het type MD-80, schrapt American Airlines voor de vierde dag op een rij vluchten. Ongeveer de helft van alle toestellen die American Airlines bezit bestaat uit MD-80's.

Door de geschrapte vluchten zijn al meer dan 300.000 passagiers gedupeerd. De controles begonnen dinsdag, toen er 460 vluchten geschrapt werden. Woensdag zijn meer dan duizend vluchten geschrapt en donderdag al 930. Een topman van het bedrijf verwacht dat alle controles dit weekeinde worden afgerond. Naast American Airlines hielden ook Delta Airlines, Alaska Airlines en Midwest Airlines een aantal vluchten aan de grond.

De kosten die door de controles zijn ontstaan, zullen tientallen miljoenen dollars bedragen. Deze kosten bestaan uit de kosten voor de technische controle van de toestellen en uit compensatiekosten voor de passagiers. Gestrande passagiers krijgen van American Airlines overnachtingskosten vergoed, andere gedupeerde passagiers kunnen kiezen voor een tegoedbon van vijfhonderd dollar of een nieuwe vlucht waarvoor zij geen boekingskosten hoeven te betalen.