Consument ontevreden over beleggingshypotheek

Het grootste deel van de mensen met een beleggingsverzekering die gekoppeld is aan een hypotheek, is daar ontevreden over nu ze inzicht hebben in de kosten.

Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH), waarvan de resultaten vrijdag bekend werden, blijkt dat tachtig procent niet tevreden is.

Bijna 95 procent van de respondenten heeft het overzicht van zijn beleggingshypotheek bekeken. Ruim 62 procent van de 1500 ondervraagden vindt de kosten tegenvallen. Bijna de helft blijft na het lezen met onduidelijkheden zitten. Daarnaast begrijpt één op de vijf er weinig tot niets van.

Opvallend noemt de VEH dat veel huiseigenaren met een beleggingshypotheek afgelopen zomer, toen ze nog geen inzicht hadden in de kosten, nog vertrouwen hadden in hun hypotheek. Onderzoek van Vereniging Eigen Huis wees toen uit dat bijna de helft nog (zeer) tevreden was. Nu is nog slechts 1,4 procent (zeer) tevreden over zijn beleggingsverzekering.

Verzekeraars zijn vanaf 1 januari verplicht hun klanten jaarlijks een overzicht te geven over de opgebouwde waarde, de inlegde premie en de kosten van de beleggingsverzekering. Verzekeraars hebben onderling afgesproken hun klanten voor 1 april te informeren.

"De afgedwongen transparantie over de beleggingsverzekering en de commotie hierover heeft veel consumenten de ogen geopend over de nadelen van beleggingsverzekeringen", aldus een woordvoerder.

Het is onbekend hoeveel mensen een beleggingsverzekering hebben die is gekoppeld aan de hypotheek. Volgens de woordvoerder van de VEH gaat het om "een paar honderdduizend".