'Amsterdam mogelijk gekort om falen inburgering'

Amsterdam dreigt gekort te worden op de subsidie als de gemeente er op korte termijn niet in slaagt meer inburgeraars op cursus te krijgen. Dat zei minister voor Integratie Ella Vogelaar (PvdA) donderdag in Netwerk. Ze spreekt van een zeer zorgelijke situatie en vindt dat 'dit echt zo niet langer door kan gaan'.

Volgens Ankie Verlaan, voorzitter van de Adviesraad Diversiteit en Integratie, is de inburgering in de hoofdstad een chaos. In Netwerk presenteerde ze de resultaten van een onderzoek in opdracht van de gemeente naar de inburgeringspraktijk. Daaruit blijkt dat de gemeente niet weet hoeveel mensen in een inburgeringsprogramma zijn geplaatst en hoeveel een diploma hebben gehaald.

"Wel is bekend dat de doelstellingen ook dit jaar tot nu toe niet zijn gehaald", zegt Verlaan in het programma. Minister Vogelaar reageert: "Als je zelfs niet beschikt over de cijfers, dan zit het echt goed mis".

De stad beloofde al begin dit jaar beterschap, maar het gaat nog steeds niet goed. Volgens Verlaan zijn inburgeraars en leraren gedemotiveerd en groeit het wantrouwen bij de aanbieders van inburgeringscursussen.

Ook aan inburgeringsbedrijven was begin dit jaar opnieuw beterschap beloofd door de gemeente, maar volgens inburgeringsbedrijf Helpdesk Allochtonen is daar nog weinig van terecht gekomen. De gemeente zou inmiddels meer per inburgeraar betalen dan is afgesproken om daarmee de cursusaanbieders tegemoet te komen.