Gezocht: astronauten m/v

Nederland kan binnenkort zijn derde astronaut afleveren. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA zoekt nieuwe astronauten. Zij worden ingezet voor toekomstige missies naar het internationaal ruimtestation 'ISS, de maan en verder', zo staat in de vacature op de website van ESA te lezen. Het is de derde selectieronde die ESA houdt sinds 1978.

Volgens ESA begint een nieuw tijdperk in de bemande ruimtevaart nu er successen zijn geboekt met het ruimtelaboratorium Columbus en het onbemande vrachtschip ATV. "We willen in Europa mannen en vrouwen van hoog niveau vinden, zodat we ons kunnen voorbereiden op de uitdagingen van de exploitatie van het ISS en de bemande verkenning van ons zonnestelsel in de 21e eeuw."

Dertig jaar geleden werden voor het eerst astronauten geworven door ESA. Een van hen was Wubbo Ockels, die in 1985 op een missie met de Space Shuttle ging. In 2004 maakte André Kuipers een ruimtereis naar het ISS.

Kandidaten moeten onder meer 'uitzonderlijk talent hebben getoond op het gebied van onderzoek, toepassingen of onderwijs'. Ook moeten zij een goed geheugen hebben, zich goed kunnen concentreren en zich kunnen oriënteren in de ruimte. Gegadigden worden verder getest op kennis en gedrag. Ook worden ze onderworpen aan medische tests.

De ESA heeft zeventien lidstaten waar personeel wordt geworven. Het gaat onder meer om België, Nederland, Italië, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het is de bedoeling dat de nieuwe lichting astronauten volgend jaar wordt benoemd, waarna ze in training gaan.