Twee jaar cel voor Turks-Koerdische politica

Een rechtbank in Diyarbakir heeft de Turks-Koerdische politica Leyla Zana vandaag  tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het prijzen van de gedetineerde leider van de Koerdistan Arbeiders Partij (PKK), Abdullah Öcalan.

De rechtbank veroordeelde Zana op basis van een wet die ''propaganda van een terroristische organisatie'' strafbaar stelt. De 47-jarige heeft al een decennium in de cel doorgebracht vanwege haar samenwerking met de PKK. Zana gaat in beroep tegen de uitspraak.

De uitspraak van Zana dateert uit maart 2007. Op een Koerdisch festival in Diyarbakir refereerde ze aan Öcalan en twee Iraaks-Koerdische leiders toen ze zei: ''Ik ben deze drie leiders dankbaar. Ze hebben allemaal een plaats veroverd en de harten en zielen van de Koerden''.

De PKK vecht sinds 1984 voor autonomie in het zuidoosten van Turkije. PKK-leider Öcalan werd in 1999 in Kenia opgepakt en zit een levenslange gevangenisstraf uit. Zana kreeg in 1995 van het Europees Parlement de Sacharov-prijs voor de mensenrechten.