MDI doet aangifte tegen NU.nl vanwege column Dijkshoorn

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) gaat nog deze week aangifte doen tegen website NU.nl en haar columnist Nico Dijkshoorn. Zoals we van de week al meldden, verzocht het MDI NU.nl een column van Dijkshoorn over het verplaatsen van de dodenherdenking in verband met de zondagsrust te verwijderen. NU.nl liet weten daartoe niet bereid te zijn, omdat men niets strafbaars ziet in de pennenvrucht van haar columnist.

MDI-directeur Niels van Tamelen beoordeelt met name deze zin als strafbaar: ''Dat is bij Christenen altijd feest. Het woord liegen staat zwart geroosterd door Satan zelf in hun voorhoofd gebrand als ze vrome verklaringen afleggen.'' In de beoordeling van de betreffende uiting heeft het MDI naar eigen zeggen laten meewegen dat de uiting gedaan is in een column ''en het als bekend mag worden verondersteld dat een columnist een mening provocerend en scherp kan poneren. In dit specifieke geval is het MDI echter van mening dat de grens van hetgeen wettelijk toelaatbaar is, is overschreden.''

Volgens het Reformatorisch Dagblad is de oud-FOK!columnist niet erg onder de indruk van de kritiek op zijn column. In een reactie op een abonnee die de hem een protestmail stuurde, antwoordde Dijkshoorn: „Ik ervaar deze mail van u en alle andere uitingen van geloofsfundamentalisten als uiterst beledigend. U geeft het me allemaal op een presenteerblaadje. Een christen die een tekst wil verbieden.”'

Het MDI kan overigens niet veel meer doen dan naar de politie stappen en aangifte doen, net zoals iedere andere burger die meent dat een tekst ergens op het internet in strijd met de wet is. Het is vervolgens aan het Openbaar Ministerie om te beoordelen of men vervolging bij een strafrechter wil instellen.

Ondanks dat het MDI met enige regelmaat de gang naar het politiebureau maakt, doet het OM over het algemeen weinig met die aangiften. In 2006 kwamen slechts drie zaken na een aangifte van het meldpunt voor de rechter. Vorig jaar was dat aantal nog lager.

De gewraakte column staat hier.