Waspik negeerde waarschuwingen racisme

Instanties in de gemeente Waalwijk hebben bijna anderhalf jaar lang grote aantallen meldingen over racistische pesterijen van een Liberiaans gezin in het dorp Waspik laten liggen. De daders werden niet op hun gedrag aangesproken en het gezin werd niet beschermd.

Tot die conclusie komt het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum in een onderzoek naar de treiterijen en intimidatie die in september 2007 leidden tot het vlucht van het gezin uit Waspik. Minister Ella Vogelaar (Integratie) nam het rapport vanochtend in Waalwijk in ontvangst.

Een jaar voor het vertrek van de moeder en kinderen uit het dorp was de situatie al als onhoudbaar betiteld, aldus onderzoeksvoorzitter Henk Smeets in een toelichting. Tot die tijd waren nog enkel ambtenaren op de hoogte. ''Het heeft te lang geduurd voordat de gemeente de regie in handen nam'', aldus Smeets. De politie heeft de situatie 'vergoelijkt' en beschouwd als kattenkwaad. Jongerenwerk liet zich leiden door angst om het contact met de hangjongeren te verliezen. Vluchtelingenwerk, opbouwwerk en de woningstichting zijn er niet in geslaagd het probleem op het juiste niveau onder de aandacht te krijgen. De onderzoekscommissie ontdekte verder dat sinds 1996 meer Afrikaanse vluchtelingen uit Waspik zijn weggepest.

Burgemeester Nol Kleijngeld heeft het Liberiaanse gezin gisteren zijn excuses aangeboden, zei hij in een eerste reactie. ''Ze kwamen naar Nederland omdat dit een veilig land is. Het rapport laat zien dat ze in een onveilige situatie belandden. Het college schaamt zich diep.''

De gemeenteraad bespreekt het rapport volgende week. De tien verdachte jongens verschijnen een week later voor de (kinder)rechter.