Brand Schutterijmuseum 'regelrechte ramp'

De zeer grote brand die vanochtend in het Schutterijmuseum in Steyl (Limburg) woedde, is een regelrechte ramp. Dat liet een woordvoerder van het museum weten.

Talloze attributen in het museum zijn doorweekt of liepen roetschade op, voorzover ze al niet in vlammen zijn opgegaan. Hoeveel van de onvervangbare collectie verloren is gegaan of onherstelbaar is beschadigd, kon de brandweer nog niet zeggen. ''Het gaat in elk geval om zeer authentieke zaken'', zei een woordvoerder van de brandweer.

De brand brak rond 05.15 uur uit. Brandweerkorpsen uit Tegelen, Venlo, Belfeld, Lomm, Helden, Baarlo, Horst aan de Maas en Venray bestreden het vuur met groot materieel. Rond 08.00 uur gaf de brandweer het sein brand meester.

Het in 2001 geopende Schutterijmuseum ligt in de voormalige kapel Notre Dame van het monumentale kloostercomplex van de Missiepaters van Steyl. Het museum had een grote collectie aan attributen, uniformen, foto's, vaandels, koningszilver, geweren, kogels, oorkondes en talloze andere bezienswaardigheden uit het rijke schuttersleven in Nederlands en Belgisch Limburg.

De brand ontstond op de zolder. Inderhaast zijn een aantal poppen met schutterskleding en andere attributen naar buiten gedragen en in de struiken gelegd. De aan het pand gelegen kerk is bleef gespaard. Ook een in een aangrenzend gebouw gevestigde historische bibliotheek liep geen schade op. De oorzaak van de brand is onbekend. Niemand raakte gewond.

De brandweer evacueerde vijftien kloosterlingen en acht studenten uit het achter het museum gelegen Sint Gregoriuscomplex. Ze worden opgevangen in het nabijgelegen Missiehuis van de Paters in Steyl. Burgemeester Hubert Bruls van Venlo, waaronder Steyl valt, stelde zich donderdagochtend op de hoogte van de omvang van de schade en sprak met de evacuees.