Monteurs waren te laat bij ontspoorde metro

De monteurs die maandag de ontspoorde metro bij het Centraal Station in Amsterdam moesten aarden, waren iets te laat ter plekke. Dat zeiden woordvoerders van het openbaarvervoerbedrijf GVB en de brandweer woensdag.

De passagiers konden pas een klein uur na het ongeval uitstappen, omdat het even duurde voordat de zogeheten stroomrail was geaard. Het GVB heeft afspraken met de hulpverleningsdiensten over hoe snel in dergelijke situaties personeel ter plekke moet zijn. Het streven is vijftien minuten, met een maximale uitloop tot dertig minuten.

Volgens de woordvoerder van het bedrijf waren de monteurs maandag 38 minuten onderweg. Zij hadden de stroomrail vier minuten later geaard. Het GVB onderzoekt hoe het kan dat het personeel te lang onderweg was. Ook gaat het bedrijf kijken hoe het dit in de toekomst kan voorkomen. De firma was al van plan deze zomer een systeem te installeren waarmee medewerkers de stroomrail op afstand kunnen aarden. In bijvoorbeeld de Schipholtunnel kan dat al.

De metro ontspoorde maandag bij het wegrijden. Daarbij raakte niemand gewond. Het metroverkeer in Amsterdam was bijna twee dagen ontregeld, maar rijdt sinds woensdag rond het middaguur weer volgens de dienstregeling. De Inspectie Verkeer en Waterstaat doet onderzoek naar de oorzaak en de afhandeling van het ongeval. De resultaten daarvan kunnen nog enkele maanden op zich laten wachten.