Vliegtaks jaagt Corendon over de grens

Luchtvaartmaatschappij Corendon vliegt vanaf 1 juli ook vanaf het vliegveld in het Duitse Weeze, vanwege de vliegtaks die dan in Nederland wordt ingevoerd. Een ticket van Nederland naar Turkije wordt namelijk 45 euro duurder. Corendon zegt dat het al van plan was vanaf Weeze te gaan vliegen, maar dat de taks dat besluit heeft versneld. Weeze ligt vlak over de grens.

Door de vliegtaks betalen passagiers voor vluchten buiten de Europese Unie en verder dan 2500 kilometer 45 euro extra. Voor kortere vluchten geldt een toeslag van 11,25 euro. Passagiers die naar Turkije of de Canarische Eilanden vliegen, betalen het hoge tarief. Staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft toegezegd nog eens kritisch naar de tarieven te zullen kijken. Hij vindt dat de vliegtaks voor populaire vakantiebestemmingen als Turkije en de Canarische Eilanden omlaag moet.

Eerder besloot Corendon vanwege de extra belasting al vluchten naar Antalya te verplaatsen van Maastricht naar Luik. Volgens Corendon kunnen passagiers in het buitenland bovendien goedkoper parkeren. Zo zou een week parkeren in Weeze 39 euro kosten waar op Schiphol 85,50 moet worden betaald.

Corendon vliegt met ingang van 1 juli vanaf Weeze twee keer per week naar Antalya en vanaf Luik ook. Vanaf Brussel gaat het aantal vluchten omhoog naar zestien per week.