Anne Frankboom gered

De bouwwerkzaamheden aan de Anne Frankboom zijn woensdag afgerond. Dat is ruim zes weken eerder dan gepland, zegt een woordvoerder van de Stichting Support Anne Frank Tree. Maandag werd begonnen aan de constructie die de wereldberoemde boom moet ondersteunen.

Om de boom zijn palen in de grond geheid. Daaromheen is een ring geplaatst die voorkomt dat de boom kan omvallen. De constructie komt volgens de woordvoerder vaker voor bij bomen en is dus niet uniek.

De boom zit, met een levensduur van nog ongeveer vijftig jaar, in zijn laatste levensfase. De constructie die nu is aangebracht is preventief. De boom is ernstig aangetast door zwammen. De Stichting Support Anne Frank Tree neemt de kosten van de constructie en het onderhoud van de minstens 150 jaar oude boom op zich.

Om de boom waarop Anne Frank uitkeek vanuit haar onderduikadres is veel te doen geweest. Het Amsterdamse stadsdeel Centrum maakte in november bekend de boom te willen kappen omdat hij te ziek zou zijn. Omwonenden stapten met succes naar de rechter om de kap te voorkomen. Het kappen was volgens de rechter niet van urgent belang.