Vmbo'ers minder zwaar na schoolcampagne

Schoolcampagnes om jongeren te bewegen gezonder te leven hebben zin. Dat blijkt uit onderzoek aan het VU medisch centrum in Amsterdam. Scholieren die aan het programma meededen waren minder zwaar dan jongeren in de controlegroep.

Bijna 1100 vmbo-leerlingen deden mee aan het programma. Dat bestond uit speciale lessen om jongeren bewust te maken van een gezonde levensstijl, mogelijkheden voor extra sporten en bewegen en een gezonder kantineassortiment. Ook was er een speciale website waarop jongeren kennis en recepten konden uitwisselen en advies kunnen krijgen.

Scholieren dronken dagelijks een kwart liter minder frisdrank, constateren de onderzoekers. Jongens keken minder televisie. Het promotieonderzoek van sociaal geneeskundige Amika Singh bevestigt ook dat niet-westerse jongeren vaker overgewicht hebben dan autochtone jongeren. Een verklaring is dat ze minder fietsen, meer tv kijken en meer snacken.

Ruim vijftien procent van de 12- en 13-jarigen is volgens het VU medisch centrum te zwaar. Dat percentage zou groeiend zijn.