Agent niet vervolgd voor uitschelden verdachte

Een Rotterdamse agent wordt definitief niet vervolgd voor het uitschelden van een verdachte. Het gerechtshof in Den Haag is het eens met het besluit van het Openbaar Ministerie om de zaak met een boete af te handelen. De advocaat van de verdachte was naar het hof gestapt.

"Wat ben jij een klootzak", zou de agent de verdachte hebben toegevoegd tijdens een verhoor eind 2006. De verdachte, die werd gehoord in een strafzaak, vatte dat op als beledigend en nam een advocaat in de arm. De agent spreekt in zijn verweer van een spontane en emotionele reactie. Het zou tijdens een koffiepauze zijn gebeurd en niets met het verhoor te maken hebben. De agent reageerde naar eigen zeggen op het feit dat verdachte wel zei wat hij in zijn koffie wilde: tijdens het verhoor waren de kaken stijf op elkaar gebleven. Volgens de agent zelf riep hij: 'Wat vind ik jou een klootzak'.

Het OM stelde de agent in de gelegenheid strafvervolging te voorkomen door het betalen van 110 euro boete. Dat bedrag staat volgens het hof 'in redelijke verhouding' tot sancties die in 'min of meer vergelijkbare zaken' door de strafrechter worden opgelegd.

Advocaat Frank van Ardenne laat weten dat zijn cliënt vindt dat er met twee maten gemeten wordt. Als een burger een agent uitscheldt, komt die daar niet zo makkelijk mee weg. "Deze uitspraak is munitie voor mensen die zijn veroordeeld voor het uitschelden van een agent", zegt de raadsman.

Vorig jaar juli kreeg een 25-jarige Almeloër in hoger beroep drie maanden cel opgelegd voor het opsteken van zijn middelvinger naar twee agenten. De Tukker is in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. Diezelfde maand leidde het roepen van 'loser' naar een agent tot een boete van 220 euro. Een man uit Almere werd, eveneens in juli, veroordeeld tot het betalen van driehonderd euro boete omdat hij 'fuck you en fuck je moeder' tegen een agent had gezegd.